Zupa z żółtego grochu i pieczarek

Za oknem dziś chłodno i deszczowo. Uwielbiam zupy, a w takie dni szczególnie smakują mi te bardziej treściwe, które dobrze sycą i rozgrzewają. Wybór padł na zupę z żółtego grochu, do której tym razem dodałam pieczarki – wyszła jeszcze smaczniejsza.

 
Składniki:

  • 300 g żółtego grochu w połówkach
  • 1 średnia marchew (ok. 100 g)
  • 1 mały korzeń pietruszki (ok. 50 g)
  • kawałek selera korzeniowego (ok. 30 g)
  • kawałek pora (ok. 35 g)
  • 4 ziemniaki
  • 4 pieczarki
  • 1 duży liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 gałązka lubczyku świeżego lub 1 płaska łyżeczka suszonego
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżka soli morskiej lub himalajskiej
  • 1/6 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1,5 l wody

+ natka pietruszki lub koperek

 
Wykonanie:

  1. Groch zostawiamy na noc do namoczenia. Po tym czasie wodę odlewamy, a ziarenka grochu płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Przekładamy do naczynia na zupę.
  2. Marchew, korzeń pietruszki i seler rozdrabniamy.
  3. Ziemniaki kroimy w kosteczkę, pora w paseczki, a pieczarki na drobne kawałki.
  4. Dodajemy przyprawy i wodę. Gotujemy do miękkości.
  5. Podajemy z natką pietruszki lub koperkiem.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*