Zupa-krem z selera i nerkowców

Seler to warzywo, z którym długo nie mogłam się zaprzyjaźnić. Ale ta nieufność do poczciwego warzywa to już przeszłość. Dziś smakują mi nawet potrawy, w których seler jest na pierwszym planie, jak surówka z selera, pieczone frytki z selera i właśnie zupa-krem. Jeśli lubicie wyrazisty smak tego warzywa, to spróbujcie poniższego przepisu. A jeśli nie lubicie, to również spróbujcie – jest duża szansa, że się do niego przekonacie.

 
Składniki:

  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca
  • 200 g bulwy selera korzeniowego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała marchewka (ok. 60 g)
  • 1 korzeń pietruszki (ok. 40 g)
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis tutaj)
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • Woda

 
Wykonanie:

  1. Orzechy moczymy min. 2 godziny (a najlepiej na noc) w małej ilości wody .
  2. Warzywa rozdrabniamy, dosypujemy przyprawę i gotujemy kilkanaście minut w małej ilości wody.
  3. Dosypujemy orzechy, sól i płatki drożdżowe.
  4. Miksujemy całość na gładki krem.
  5. Dolewamy taką ilość ciepłej wody, by uzyskać min. 1 litr zupy (4 porcje).

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*