Seler to warzywo, z którym długo nie mogłam się zaprzyjaźnić. Ale ta nieufność do poczciwego warzywa to już przeszłość. Dziś smakują mi nawet potrawy, w których seler jest na pierwszym planie, jak surówka z selera, pieczone frytki z selera i właśnie zupa-krem. Jeśli lubicie wyrazisty smak tego warzywa, to spróbujcie poniższego przepisu. A jeśli nie lubicie, to również spróbujcie – jest duża szansa, że się do niego przekonacie.
Składniki:
- 1/3 szklanki orzechów nerkowca
- 200 g bulwy selera korzeniowego
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mała marchewka (ok. 60 g)
- 1 korzeń pietruszki (ok. 40 g)
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis tutaj)
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- Woda
Wykonanie:
- Orzechy moczymy min. 2 godziny (a najlepiej na noc) w małej ilości wody .
- Warzywa rozdrabniamy, dosypujemy przyprawę i gotujemy kilkanaście minut w małej ilości wody.
- Dosypujemy orzechy, sól i płatki drożdżowe.
- Miksujemy całość na gładki krem.
- Dolewamy taką ilość ciepłej wody, by uzyskać min. 1 litr zupy (4 porcje).