Koper włoski, inaczej fenkuł to zdecydowanie niedoceniane i mało popularne u nas warzywo. Jego charakterystyczny anyżkowy posmak można lubić lub nie, ale w formie aksamitnej zupy łagodnieje na tyle, że nawet dzieci chętnie go jedzą.
Fenkuł ma naturę termiczną ogrzewającą, smak słodki i ostry. Równoważy Qi, harmonizuje Środkowy Ogrzewacz (układ pokarmowy). Według ‘Chinese Medicinal Herbs’, podany w formie congee czyli leczniczego kleiku ryżowego, łagodzi dolegliwości żołądkowe, usuwa gazy, leczy przepuklinę.
Składniki na 1,5 l zupy :
- 1/2 dużej lub 1 mała bulwa kopru włoskiego
- 2 ziemniaki
- kawałek selera korzeniowego
- 1 duża marchew
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do gulaszu Prymat
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka masła klarowanego
- woda
Wykonanie:
- Koper włoski, ziemniaki, seler i marchew rozdrabniamy.
- Dodajemy masło klarowane, przyprawy i wodę. Gotujemy kilkanaście minut do miękkości.
- Miksujemy całość na gładki krem. Jeżeli potrzeba, uzupełniamy jeszcze wodą.
- Zupę podajemy posypaną koperkiem.