Zupa krem z kopru włoskiego

Koper włoski, inaczej fenkuł to zdecydowanie niedoceniane i mało popularne u nas warzywo. Jego charakterystyczny anyżkowy posmak można lubić lub nie, ale w formie aksamitnej zupy łagodnieje na tyle, że nawet dzieci chętnie go jedzą.

Fenkuł ma naturę termiczną ogrzewającą, smak słodki i ostry. Równoważy Qi, harmonizuje Środkowy Ogrzewacz (układ pokarmowy). Według ‘Chinese Medicinal Herbs’, podany w formie congee czyli leczniczego kleiku ryżowego, łagodzi dolegliwości żołądkowe, usuwa gazy, leczy przepuklinę.

Składniki na 1,5 l zupy :

  • 1/2 dużej lub 1 mała bulwa kopru włoskiego
  • 2 ziemniaki
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 duża marchew
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do gulaszu Prymat
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • woda

Wykonanie:

  1. Koper włoski, ziemniaki, seler i marchew rozdrabniamy.
  2. Dodajemy masło klarowane, przyprawy i wodę. Gotujemy kilkanaście minut do miękkości.
  3. Miksujemy całość na gładki krem. Jeżeli potrzeba, uzupełniamy jeszcze wodą.
  4. Zupę podajemy posypaną koperkiem.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*