„Mamusiu, dlaczego jeszcze nie zamieściłaś na blogu przepisu na moją ulubioną zupę?” – usłyszałam od starszej córeczki. Co za niedopatrzenie! Rzeczywiście ta pyszna i szybka w przygotowaniu zupa-krem tak często gości na naszym stole, że jakoś mi to umknęło. Nadrabiam zatem zaległości i podaję przepis. Może i dla Was stanie się jedną z ulubionych potraw?…
Składniki na ok. 2 l zupy:
- 1 duża cukinia ze skórką
- 1 średnia marchew (ok. 100 g)
- 1 mały korzeń pietruszki (ok. 50 g)
- kawałek selera korzeniowego (ok. 30 g)
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 gałązka lubczyku świeżego lub 1 płaska łyżeczka suszonego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/6 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 2 duże dojrzałe pomidory
- woda
- 1 łyżka sosu sojowego
+ kasza jaglana gotowana z solą i gałką muszkatołową
+ świeży koperek
Wykonanie:
- Cukinię, marchew, korzeń pietruszki i seler rozdrabniamy.
- Dodajemy przyprawy i wodę (tak, by przykryła warzywa). Gotujemy pod przykryciem do miękkości.
- Dodajemy pokrojone pomidory. Gotujemy jeszcze 5 minut.
- Miksujemy całość na gładki. Dopełniamy wodą do 2 litrów zupy. Doprawiamy sosem sojowym.
- Podajemy z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną i posiekanym świeżym koperkiem.