W oczekiwaniu na młode buraczki, korzystajmy z tych, które są, czyli zeszłorocznych. Zawsze jest dobry moment na wzmacnianie Krwi. Z perspektywy Medycyny Chińskiej, burak ma naturę termiczną neutralną, smak słodki. Wzmacnia Serce, uspokaja Ducha, poprawia krążenie, oczyszcza Krew, korzystnie wpływa na Wątrobę, nawilża Jelita i przyczynia się do prawidłowego przebiegu menstruacji. W połączeniu z marchewką, stosowany jest do regulowania gospodarki hormonalnej podczas menopauzy; leczy zastój Wątroby i ogólne dolegliwości związane z Wątrobą, jak również zaparcia – przede wszystkim ten ich rodzaj, który wywołany jest wyczerpaniem płynów. Leczy także nerwowość oraz zatory w układzie naczyniowym. Jest warzywem bogatym w krzem (ma zdolność do zwiększenia absorpcji wapnia, odnowy tętnic oraz tkanki łącznej).
Z kolei ocet winny (podobnie jak seler), jest jednym z nielicznych produktów spożywczych, które leczą zastój Qi i Krwi. Ponadto detoksykuje, wspiera trawienie, zatrzymuje krwawienia (ma działanie hemostatyczne).
Składniki na 1 l zupy :
- 3 małe buraczki
- 1 średni ziemniak
- pół małego batata
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
- 1/5 łyżeczki kurkumy
- woda
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
+ koperek lub natka kolendry
Wykonanie:
- Buraczki, ziemniaka, batata rozdrabniamy.
- Dodajemy przyprawy i wodę. Gotujemy kilkanaście minut do miękkości.
- Doprawiamy octem balsamicznym i sosem sojowym.
- Miksujemy całość na gładki krem. Jeżeli potrzeba, uzupełniamy jeszcze wodą.
- Zupę podajemy posypaną koperkiem lub natką kolendry.