Zupa jarzynowa z brukselką i zielonym groszkiem

Moje dzieci nieustannie mnie zaskakują w kwestii próbowania nowych (zdrowych) smaków. Sama nigdy nie przepadałam za brukselką i jadłam ją naprawdę rzadko. Któregoś dnia jednak dałam się skusić widząc świeżą dostawę w sklepie. Najłatwiej oczywiście przyrządzić z warzyw zupę, więc na tym stanęło. Spodziewałam się, że z dziecięcych talerzy zupa zostanie wyjedzona, a brukselka uprzejmie odłożona na bok. I tu zaskoczenie – dziewczynki nie tylko chętnie spróbowały, ale poprosiły o dokładkę! Po oględzinach i krótkiej dyskusji ostatecznie uznały, że smaczne są jedynie listki zewnętrzne. Cóż, na początek dobre i to 🙂 

 
Składniki na 3,7 l zupy:

  • ¾ szklanki brązowego ryżu
  • 1 duża marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • ½ kalafiora lub brokuła
  • 10-12 brukselek
  • 2 garście zielonego groszku lub fasolki szparagowej
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis tutaj)
  • 1 płaska łyżka soli himalajskiej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • woda
  • 1 łyżka sosu sojowego

+ koperek

 
Wykonanie:

  1. Ryż moczymy min. 6 godzin w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny, octem jabłkowym lub żurkiem. Po tym czasie wodę z namaczania odlewamy, płuczemy ryż w czystej wodzie.
  2. Marchew, pietruszkę i seler rozdrabniamy. Kalafiora dzielimy na różyczki.
  3. Dodajemy ryż, brukselkę, przyprawy, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości.
  4. Pod koniec gotowania dosypujemy groszek.
  5. Na samym końcu doprawiamy sosem sojowym.
  6. Podajemy ze świeżym koperkiem.

 

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*