Podobno rosół musi być na mięsie i podobno musi być klarowny…. hmm… U mnie w takim razie nic się nie zgadza Za to smak wspaniały! Mój rosół jest gęsty od warzyw, dzięki czemu wspaniale syci, a podany gorący – cudownie rozgrzewa.
Składniki na ok. 3,7 l:
- masło klarowane (ghee)
- 2-3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- kawałek kapusty włoskiej
- 4 ziemniaki
- 2 pieczarki lub kilka suszonych grzybów
- 1 plasterek świeżego imbiru
- 1 gałązka lubczyku świeżego lub 1 płaska łyżeczka suszonego
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu lub mała gałązka świeżego
- 2 gałązki pietruszki
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis tutaj)
- 1 płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka soli himalajskiej
- świeżo mielony czarny pieprz
- woda
- 1-2 łyżki sosu sojowego
+ koperek lub natka pietruszki
+ opcjonalnie: 1/2 -1 łyżeczka zimnotłoczonego nierafinowanego oleju rzepakowego na porcję
Wykonanie:
- Warzywa kroimy na niezbyt drobne kawałki, a pieczarki w ósemki. Suszone grzyby kruszymy na mniejsze części.
- Dodajemy przyprawy (bez sosu sojowego), masło i wodę, gotujemy do miękkości.
- Na końcu doprawiamy sosem sojowym.
- Po przelaniu na talerze posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.