Każdy, kto skosztował mojej zupy pomidorowej w tym właśnie wariancie, prosi o przepis. Co ważne – dzieciom też bardzo smakuje. A jeszcze w sezonie, gdy jest dostęp do świeżych aromatycznych pomidorów i ziół prosto z ogrodu, smak jest absolutnie wyjątkowy!
Składniki na 3,7 l zupy:
- 2 ząbki czosnku
- kawałek pora (ok. 35 g)
- kawałek selera korzeniowego (ok. 30 g)
- 1 mały korzeń pietruszki (ok. 50 g)
- 2 średnie marchewki ( ok. 200 g)
- 1 szklanka kaszki orkiszowej
- 1 gałązka świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 1 gałązka świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
- woda
- 5 pomidorów lub passata pomidorowa
- 1 łyżka sosu sojowego
- masło klarowane
Wykonanie:
- Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, pora w paseczki.
- Marchew, pietruszkę, seler rozdrabniamy.
- Dodajemy kaszę, sól, przyprawy i masło, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodajemy zmiksowane pomidory lub passatę.
- Na końcu doprawiamy sosem sojowym.
- Podajemy ze świeżym koperkiem lub bazylią.