Nie wiem jak to się dzieje, ale ta zupa nigdy mi się nie nudzi. Należy do moich ulubionych. Przyrządzam ją bardzo gęstą, dzięki czemu syci i rozgrzewa. Niezastąpiona w chłodnej porze roku.
Składniki na 3,7 l zupy:
- kawałek selera korzeniowego (ok. 30 g)
- 1 mały korzeń pietruszki (ok. 50 g)
- 1 średnia marchew ( ok. 100 g)
- kawałek pora (ok. 35 g)
- 5 średnich ziemniaków
- 2 pieczarki (opcjonalnie)
- ¾ szklanki kaszy jęczmiennej
- 1 duży liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis tutaj)
- 1 gałązka lubczyku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
- świeżo mielony czarny pieprz
- woda
- 1 łyżka sosu sojowego
+ świeży koperek
Wykonanie:
- Marchew, pietruszkę, seler rozdrabniamy. Ziemniaki kroimy w kosteczkę, pora w paseczki, a pieczarki na dowolne kawałki.
- Dodajemy kaszę, sól i przyprawy, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości.
- Na końcu doprawiamy sosem sojowym.
- Podajemy ze świeżym koperkiem.