Grissini to paluszki chlebowe rodem z Włoch. Mogą stanowić samodzielną przekąskę lub dodatek do sałatki, sosu, zupy. Świetnie sprawdzają się na przyjęciach i w podróży. Ich wykonanie jest bardzo proste. Przygotowując je samodzielnie, mamy nieograniczone możliwości eksperymentowania ze smakami, zależnie od użytych dodatków. U mnie grissini w wersji pełnoziarnistej z mąką orkiszową. Dzieci je uwielbiają! Polecam 🙂
Składniki:
- 220 g letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
- 20 g oliwy z oliwek
+ 3 łyżki dowolnej przyprawy dla nadania smaku:
– rozmaryn
– suszony czosnek
– suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
– tymianek
– papryka słodka
– zioła prowansalskie
– mieszanka ziół do pizzy
– kminek
– sezam
– mak
– czarnuszka
Wykonanie:
- Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie.
- Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
- Na końcu dosypujemy wybrany dodatek smakowy do całości lub części ciasta. Wyrabiamy jeszcze chwilę.
- Odstawiamy przykryte ściereczką ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Rozwałkujemy z ciasta prostokąt, który następnie kroimy na ok. 2 cm paski.
- Z każdego paska formujemy cienki rulonik określonej długości.
- Paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni. Pieczemy 10-15 minut.