Bardzo lubię smaki kuchni polskiej. Rozgrzewające zupy, warzywa na ciepło, kiszonki, pierogi… i żurek. Smakował mi odkąd pamiętam, w rodzinnym domu serwowany tradycyjnie w chłodne jesienno –zimowe dni. Ja przyrządzam go po swojemu wykorzystując zakwas na chleb, który piekę w domu. Polecam!
Składniki na 2 l zupy:
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 4 pieczarki
- garść suszonych grzybów
- masło klarowane
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis tutaj)
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (lub 1 pokrojony ząbek)
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżka majeranku
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 szklanki zakwasu na żurek
+ natka pietruszki
Zakwas na żurek:
- 10 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka zaczynu na chleb lub 1 kromka żytniego chleba razowego
- 500 ml letniej wody
Wykonanie:
- Przygotowujemy zakwas w szklanym lub glinianym naczyniu: mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i kromkę chleba. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
- Marchew, pietruszkę, seler rozdrabniamy. Ziemniaki kroimy w kosteczkę, a pieczarki na dowolne kawałki. Suszone grzyby kruszymy na mniejsze części.
- Dodajemy sól i przyprawy, gotujemy do miękkości.
- Dolewamy zakwas stale mieszając. Dopełniamy wodą do ok. 2 l
- Podgrzewamy całość mieszając i pilnując, by nie doprowadzić do wrzenia.
- Podajemy z natką pietruszki.
Uwagi:
By podbić wartości odżywcze żurku, można pod koniec gotowania dodać całe jajko rozbełtane w kilku łyżkach wody. Wspaniale smakuje również z jajkiem ugotowanym na półtwardo, wrzuconym do talerza żurku.