Żurek z grzybami i ziemniakami

Bardzo lubię smaki kuchni polskiej. Rozgrzewające zupy, warzywa na ciepło, kiszonki, pierogi… i żurek. Smakował mi odkąd pamiętam, w rodzinnym domu serwowany tradycyjnie w chłodne jesienno –zimowe dni. Ja przyrządzam go po swojemu wykorzystując zakwas na chleb, który piekę w domu. Polecam!

 
Składniki na 2 l zupy:

  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 4 pieczarki
  • garść suszonych grzybów
  • masło klarowane
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis tutaj)
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (lub 1 pokrojony ząbek)
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 szklanki zakwasu na żurek

+ natka pietruszki

 
Zakwas na żurek:

  • 10 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka zaczynu na chleb lub 1 kromka żytniego chleba razowego
  • 500 ml letniej wody

 
Wykonanie:

  1. Przygotowujemy zakwas w szklanym lub glinianym naczyniu: mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i kromkę chleba. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
  2. Marchew, pietruszkę, seler rozdrabniamy. Ziemniaki kroimy w kosteczkę, a pieczarki na dowolne kawałki. Suszone grzyby kruszymy na mniejsze części.
  3. Dodajemy sól i przyprawy, gotujemy do miękkości.
  4. Dolewamy zakwas stale mieszając. Dopełniamy wodą do ok. 2 l
  5. Podgrzewamy całość mieszając i pilnując, by nie doprowadzić do wrzenia.
  6. Podajemy z natką pietruszki.

Uwagi:

By podbić wartości odżywcze żurku, można pod koniec gotowania dodać całe jajko rozbełtane w kilku łyżkach wody. Wspaniale smakuje również z jajkiem ugotowanym na półtwardo, wrzuconym do talerza żurku.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*