Bardzo szybka wersja szarlotki. Na spód owoce, na wierzch kruszonka i do piekarnika. Można też tradycyjnie połowę ciasta dać na spód, a resztę na owoce. Taka wersja szarlotki nie musi występować jedynie w roli deseru. Bez dodatku cukru, za to z trzema rodzajami pełnoziarnistej mąki, znakomicie sprawdzi się też jako pierwsze bądź drugie śniadanie. Smakuje bardzo dobrze na zimno, ale najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła.
Składniki:
- 1 – 1,5 kg dojrzałych jabłek bez gniazd nasiennych
- 30 – 50 g rodzynek bio (opcjonalnie)
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 50 g mąki owsianej
- 120 g mąki jaglanej
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 80 g wody
- 80 g oleju kokosowego lub ghee
Wykonanie:
- Rodzynki miksujemy na purée.
- Jabłka możemy obrać ze skórki (po upieczeniu będą inaczej smakować), ale nie jest to konieczne. Następnie rozdrabniamy w mikserze lub ścieramy na tarce.
- Starte jabłka mieszamy ze zmiksowanymi rodzynkami i cynamonem, a następnie układamy na blaszce.
- Pozostałe składniki, tj. 3 rodzaje mąki, wodę, sól i tłuszcz, wyrabiamy na kruszonkę, po czym układamy równomiernie na owocach.
- Zapiekamy w piekarniku ok. 40-50 minut w temperaturze 200˚C aż do zarumienienia ciasta. Funkcja piekarnika: grzałka góra-dół.