Szarlotka z jaglano-orkiszową kruszonką

Bardzo szybka wersja szarlotki. Na spód owoce, na wierzch kruszonka i do piekarnika. Można też tradycyjnie połowę ciasta dać na spód, a resztę na owoce. Taka wersja szarlotki nie musi występować jedynie w roli deseru. Bez dodatku cukru, za to z trzema rodzajami pełnoziarnistej mąki, znakomicie sprawdzi się też jako pierwsze bądź drugie śniadanie. Smakuje bardzo dobrze na zimno, ale najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła.  

 
Składniki:

  • 1 – 1,5 kg dojrzałych jabłek bez gniazd nasiennych
  • 30 – 50 g rodzynek bio (opcjonalnie)
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 50 g mąki owsianej
  • 120 g mąki jaglanej
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 80 g wody
  • 80 g oleju kokosowego lub ghee

 
Wykonanie:

  1. Rodzynki miksujemy na purée.
  2. Jabłka możemy obrać ze skórki (po upieczeniu będą inaczej smakować), ale nie jest to konieczne. Następnie rozdrabniamy w mikserze lub ścieramy na tarce.
  3. Starte jabłka mieszamy ze zmiksowanymi rodzynkami i cynamonem, a następnie układamy na blaszce.
  4. Pozostałe składniki, tj. 3 rodzaje mąki, wodę, sól i tłuszcz, wyrabiamy na kruszonkę, po czym układamy równomiernie na owocach.
  5. Zapiekamy w piekarniku ok. 40-50 minut w temperaturze 200˚C aż do zarumienienia ciasta. Funkcja piekarnika: grzałka góra-dół.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*