Szarlotka potrójna

Zapraszam Was na urodzinową szarlotkę! W moim autorskim wykonaniu po licznych eksperymentach z różnymi rodzajami mąki. A skoro moja starsza córa (która jest dość surowym krytykiem kulinarnym) jednoznacznie stwierdziła, że to najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadła, to możecie być pewni, że i Wam posmakuje. Najlepsza oczywiście na ciepło. Do tego aromat jabłek z cynamonem – obłędny! 

Składniki:

  • 240 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2 szklanki)
  • 60 g mąki kukurydzianej (pół szklanki)
  • 60 g mąki ziemniaczanej (pół szklanki)
  • 180 g masła 
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja od szczęśliwej kurki
  • 1 – 1,5 kg dojrzałych jabłek ze skórką, bez gniazd nasiennych
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

  1. Wyrabiamy składniki na ciasto.
  2. ⅔ ciasta rozprowadzamy lub wałkujemy na blaszce, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 30 min. w temperaturze 160˚C.
  3. Jabłka rozdrabniamy w mikserze lub ścieramy na tarce.
  4. Starte jabłka mieszamy z cynamonem, a następnie układamy na podpieczonym cieście.
  5. Pozostałą ⅓ ciasta formujemy w rękach i układamy na jabłkach.
  6. Całość pieczemy kolejne 30 min. w temperaturze 160˚C.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*