Grzyby enoki oferują nam liczne korzyści zdrowotne, głównie dzięki obecności w nich wielu antyoksydantów. Podobnie jak pozostałe grzyby lecznicze, enoki należą do silnych modulatorów układu odpornościowego, posiadają właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wpływają na zdrowie i dobrą kondycję, a także pomagają utrzymać świeży i młody wygląd skóry, poprawiają jej stan. Ponadto działają łagodząco na bóle stawów. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi ułatwiają trawienie. Z kolei za sprawą znacznej zawartości minerałów, tiaminy, kwasu foliowego oraz ryboflawiny, grzyby enoki doskonale sprawdzą się jako suplement wspierający leczenie chorób tarczycy.
Składniki:
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 mała marchewka
- 1 ząbek czosnku
- kawałek pora
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 100 g świeżych grzybów enoki
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- prażony sezam, świeża kolendra
+ kasza gryczana i quinoa (komosa ryżowa)
Wykonanie:
- Pokrojoną w słupki marchewkę delikatnie szklimy na maśle.
- Dodajemy pokrojonego pora i czosnek, podsmażamy.
- Dodajemy grzyby i pokrojoną kapustę. Podsmażamy.
- Doprawiamy sosem, mieszamy, zdejmujemy z palnika.
- Podajemy z kaszą gryczaną i quinoa, posypane prażonym sezamem i świeżą kolendrą.