Smażone enoki z quinoa

Grzyby enoki oferują nam liczne korzyści zdrowotne, głównie dzięki obecności w nich wielu antyoksydantów. Podobnie jak pozostałe grzyby lecznicze, enoki należą do silnych modulatorów układu odpornościowego, posiadają właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wpływają na zdrowie i dobrą kondycję, a także pomagają utrzymać świeży i młody wygląd skóry, poprawiają jej stan. Ponadto działają łagodząco na bóle stawów. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi ułatwiają trawienie. Z kolei za sprawą znacznej zawartości minerałów, tiaminy, kwasu foliowego oraz ryboflawiny, grzyby enoki doskonale sprawdzą się jako suplement wspierający leczenie chorób tarczycy.

Składniki:

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek pora
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 100 g świeżych grzybów enoki
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • prażony sezam, świeża kolendra

+ kasza gryczana i quinoa (komosa ryżowa)

Wykonanie:

  1. Pokrojoną w słupki marchewkę delikatnie szklimy na maśle.
  2. Dodajemy pokrojonego pora i czosnek, podsmażamy.
  3. Dodajemy grzyby i pokrojoną kapustę. Podsmażamy.
  4. Doprawiamy sosem, mieszamy, zdejmujemy z palnika.
  5. Podajemy z kaszą gryczaną i quinoa, posypane prażonym sezamem i świeżą kolendrą.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*