Probiotyczna pasta z pestek dyni i słonecznika

Pilnuję, żeby w naszym jadłospisie regularnie obecne były produkty fermentowane. Dla dzieci jednak tradycyjne kiszonki mają zbyt intensywny smak, więc obmyślam sposoby, jak podać je w nieco łagodniejszej formie. Tak właśnie powstał ten przepis. Dzięki pestkom dyni i ziarenkom słonecznika, pasta zawiera również NNKT, witaminę E, A, C, K, witaminy z grupy B oraz luteinę i zeaksantynę ważną dla zdrowia oczu. Ponadto jest bogata w magnez, fosfor, mangan, miedź, potas, żelazo i cynk. Nic, tylko zabierać się do jej przyrządzania 🙂

 
Składniki: 

  • 1/3 szkl. pestek dyni
  • 2/3 szkl. ziarenek słonecznika
  • 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 6 pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 duże kiszone ogórki
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • czarny pieprz świeżo mielony

+ koperek

 
Wykonanie:

  1. Pestki dyni i słonecznik zostawiamy na noc do namoczenia. Odcedzamy.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na pastę (nie musi być jednorodna).
  3. Przekładamy do miseczki, posypujemy posiekanym koperkiem.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*