Pilnuję, żeby w naszym jadłospisie regularnie obecne były produkty fermentowane. Dla dzieci jednak tradycyjne kiszonki mają zbyt intensywny smak, więc obmyślam sposoby, jak podać je w nieco łagodniejszej formie. Tak właśnie powstał ten przepis. Dzięki pestkom dyni i ziarenkom słonecznika, pasta zawiera również NNKT, witaminę E, A, C, K, witaminy z grupy B oraz luteinę i zeaksantynę ważną dla zdrowia oczu. Ponadto jest bogata w magnez, fosfor, mangan, miedź, potas, żelazo i cynk. Nic, tylko zabierać się do jej przyrządzania 🙂
Składniki:
- 1/3 szkl. pestek dyni
- 2/3 szkl. ziarenek słonecznika
- 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 6 pomidorów suszonych z zalewy
- 2 duże kiszone ogórki
- ¼ łyżeczki kurkumy
- czarny pieprz świeżo mielony
+ koperek
Wykonanie:
- Pestki dyni i słonecznik zostawiamy na noc do namoczenia. Odcedzamy.
- Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na pastę (nie musi być jednorodna).
- Przekładamy do miseczki, posypujemy posiekanym koperkiem.