Tym, którzy lubią smarowidła na bazie ciecierzycy, polecam wypróbowanie poniższego przepisu. W naszym domu robi ostatnio furorę, chociaż dzieciom bardziej podchodzi klasyczny hummus. Pasta jest bardzo sycąca i świetnie sprawdza się jako danie na wynos z dodatkiem sałaty i pieczywa.
Składniki:
- 200 g suchej ciecierzycy
- 6 pomidorów suszonych na słońcu
- 1 pomidor świeży
- kilka łyżek wody z kiszonych ogórków
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
- 10 zielonych oliwek bez pestek (ok. 20 g)
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
- Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnie wodę odlewamy, płuczemy ciecierzycę, nalewamy świeżą wodę i gotujemy ciecierzycę bez soli do miękkości (ok. 40 – 60 min.). Odcedzamy i studzimy.
- Pomidory suszone na słońcu kroimy na drobne kawałki i mieszamy z pokrojonym świeżym pomidorem. Odstawiamy na ½ – 1 godzinę.
- Wszystkie składniki miksujemy na pastę (nie musi być jednorodna).
Uwagi:
– Pomidory suszone na słońcu można zastąpić pomidorami suszonymi z zalewy, a zamiast pomidora świeżego dodać 1 czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego.