Probiotyczna pasta z ciecierzycy oliwkowo-pomidorowa

Tym, którzy lubią smarowidła na bazie ciecierzycy, polecam wypróbowanie poniższego przepisu. W naszym domu robi ostatnio furorę, chociaż dzieciom bardziej podchodzi klasyczny hummus. Pasta jest bardzo sycąca i świetnie sprawdza się jako danie na wynos z dodatkiem sałaty i pieczywa.

 
Składniki:

  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 6 pomidorów suszonych na słońcu
  • 1 pomidor świeży
  • kilka łyżek wody z kiszonych ogórków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • 10 zielonych oliwek bez pestek (ok. 20 g)
  • ½ łyżeczki soli

 
Wykonanie:

  1. Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnie wodę odlewamy, płuczemy ciecierzycę, nalewamy świeżą wodę i gotujemy ciecierzycę bez soli do miękkości (ok. 40 – 60 min.). Odcedzamy i studzimy.
  2. Pomidory suszone na słońcu kroimy na drobne kawałki i mieszamy z pokrojonym świeżym pomidorem. Odstawiamy na ½ – 1 godzinę.
  3. Wszystkie składniki miksujemy na pastę (nie musi być jednorodna).

 
Uwagi:

– Pomidory suszone na słońcu można zastąpić pomidorami suszonymi z zalewy, a zamiast pomidora świeżego dodać 1 czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*