Pankejki gryczane z musem jabłkowym

To danie nie zawiera cukru, pszenicy ani nabiału. Może być śniadaniem, deserem czy zdrową przekąską. Dzieci je uwielbiają. To przykład zdrowego słodkiego posiłku, które naprawdę odżywia, a nie drenuje z cennych zasobów.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki stołowe octu jabłkowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 duży bardzo dojrzały banan
  • jabłka, cynamon

Wykonanie:

  1. Wymieszaj suche składniki, dodaj rozgniecionego widelcem banana, ocet i wodę. Połącz wszystko w jednolitą masę.
  2. Nakładaj po 4 łyżki masy na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię. Smaż z obu stron na złoty kolor beż tłuszczu lub używając minimalną ilość oleju kokosowego.
  3. Jabłka obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych wypraż z cynamonem w naczyniu o grubym dnie. Zmiksuj na gładki mus.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*