To danie nie zawiera cukru, pszenicy ani nabiału. Może być śniadaniem, deserem czy zdrową przekąską. Dzieci je uwielbiają. To przykład zdrowego słodkiego posiłku, które naprawdę odżywia, a nie drenuje z cennych zasobów.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki stołowe octu jabłkowego
- 2 szklanki wody
- 1 duży bardzo dojrzały banan
- jabłka, cynamon
Wykonanie:
- Wymieszaj suche składniki, dodaj rozgniecionego widelcem banana, ocet i wodę. Połącz wszystko w jednolitą masę.
- Nakładaj po 4 łyżki masy na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię. Smaż z obu stron na złoty kolor beż tłuszczu lub używając minimalną ilość oleju kokosowego.
- Jabłka obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych wypraż z cynamonem w naczyniu o grubym dnie. Zmiksuj na gładki mus.