Gotowanie wg pięciu przemian to właściwie wymysł ludzi Zachodu, a nie starożytnych Chińczyków. W dietetyce Medycyny Chińskiej chodzi o równoważenie smaków i energii. Ja jednak lubię gotować owsianki pamiętając o cyklu przemian, bo mam wówczas na uwadze wszystkie 5 smaków.
Jako, że sezon truskawkowy w pełni, a ciepłe posiłki nadal wskazane, dziś odsłona sezonowej owsianki dla małych i dużych łasuchów 🙂
Składniki:
- O (G): 2 szklanki wrzątku
- Z (S): ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego, 1 dojrzały banan bio
- M (O): ¾ szklanki płatków owsianych, szczypta imbiru
- W (Sn): szczypta soli himalajskiej
- D (K): 6-8 dojrzałych truskawek
- O (G): szczypta kurkumy
- Z (S): nasiona chia
Wykonanie:
- Do gotującej się wody dodajemy cynamon i pokrojonego drobno banana. Mieszamy.
- Dosypujemy płatki owsiane i imbir. Mieszamy.
- Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małej mocy palnika.
- Po kilku minutach dodajemy pokrojone truskawki. Mieszamy.
- Dosypujemy kurkumę. Mieszamy. Skręcamy palnik.
- Przekładamy owsiankę do miseczek i posypujemy nasionami chia.