Ostatnio to właśnie takie klasyczne połączenie smaków najbardziej smakuje nam na początku dnia. Nam wystarcza lekko słodkawy smak pochodzący od jabłek, ale jeśli ktoś woli, to zawsze można dosypać jeszcze rodzynki lub dosłodzić owsiankę syropem klonowym lub daktylowym.
Składniki:
- O (G): 1 szklanka wrzątku
- Z (S): ¼ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- M (O): ½ szklanki płatków owsianych, szczypta imbiru
- W (Sn): szczypta soli himalajskiej
- D (K): odrobina soku z cytryny bio
- O (G): szczypta kurkumy
- Z (S): 1 słodkie jabłko, ziarenka słonecznika
Wykonanie:
- Do gotującej się wody dodajemy cynamon. Mieszamy.
- Dosypujemy płatki owsiane i imbir. Mieszamy.
- Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małej mocy palnika.
- Po kilku minutach dodajemy sok z cytryny. Mieszamy.
- Dosypujemy kurkumę. Mieszamy. Skręcamy palnik.
- Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do płatków, mieszamy. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy do zaparzenia na kilka minut.
- Przekładamy owsiankę do miseczki i posypujemy ziarenkami słonecznika.