Owsianka z gruszką i goździkami wg 5 przemian

Kolejna propozycja owsianki na śniadanie. Warto urozmaicać dodatki, żeby się nie znudziła. Smak zaakceptowany przez obie moje dziewczyny, więc mogę spokojnie polecić 🙂

 
Składniki:

  • O (G):  2 szklanki wrzątku
  • Z (S):  1 dojrzała gruszka, ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • M (O):  1 szklanka płatków owsianych, szczypta imbiru, 2 goździki
  • W (Sn):  szczypta soli himalajskiej
  • D (K):  odrobina soku z cytryny bio
  • O (G):  szczypta kurkumy
  • Z (S):  ziarenka słonecznika

 
Wykonanie:

  1. Do gotującej się wody wrzucamy pokrojoną na drobne kawałki gruszkę. Dodajemy cynamon. Mieszamy.
  2. Dosypujemy płatki owsiane, imbir i goździki. Mieszamy.
  3. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małej mocy palnika.
  4. Po kilku minutach dodajemy sok z cytryny. Mieszamy.
  5. Dosypujemy kurkumę. Mieszamy. Skręcamy palnik. Zostawiamy jeszcze chwilę pod przykryciem.
  6. Kiedy płatki wchłoną całą wodę, przekładamy owsiankę do miseczki i posypujemy ziarenkami słonecznika.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*