Kolejna propozycja owsianki na śniadanie. Warto urozmaicać dodatki, żeby się nie znudziła. Smak zaakceptowany przez obie moje dziewczyny, więc mogę spokojnie polecić 🙂
Składniki:
- O (G): 2 szklanki wrzątku
- Z (S): 1 dojrzała gruszka, ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- M (O): 1 szklanka płatków owsianych, szczypta imbiru, 2 goździki
- W (Sn): szczypta soli himalajskiej
- D (K): odrobina soku z cytryny bio
- O (G): szczypta kurkumy
- Z (S): ziarenka słonecznika
Wykonanie:
- Do gotującej się wody wrzucamy pokrojoną na drobne kawałki gruszkę. Dodajemy cynamon. Mieszamy.
- Dosypujemy płatki owsiane, imbir i goździki. Mieszamy.
- Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małej mocy palnika.
- Po kilku minutach dodajemy sok z cytryny. Mieszamy.
- Dosypujemy kurkumę. Mieszamy. Skręcamy palnik. Zostawiamy jeszcze chwilę pod przykryciem.
- Kiedy płatki wchłoną całą wodę, przekładamy owsiankę do miseczki i posypujemy ziarenkami słonecznika.