To moja ulubiona wersja owsianki. Chociaż nie tylko moja… młodsza córeczka również bardzo chętnie wybiera ten wariant. Tego dania nie trzeba planować z wyprzedzeniem. Składniki na nie zawsze mamy w domu. Pyszne śniadanie, które rozgrzewa i syci na wiele godzin, w sam raz na dzisiejszy mroźny dzień.
Składniki:
- O (G): 1 szklanka wrzątku
- Z (S): 5 suszonych śliwek bio, ¼ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- M (O): ½ szklanki płatków owsianych, szczypta imbiru
- W (Sn): szczypta soli himalajskiej
- D (K): odrobina soku z cytryny bio
- O (G): szczypta kurkumy
- Z (S): 1 łyżka migdałów
Wykonanie:
- Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone na drobne kawałki suszone śliwki. Dodajemy cynamon. Mieszamy.
- Dosypujemy płatki owsiane i imbir. Mieszamy.
- Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małej mocy palnika.
- Po kilku minutach dodajemy sok z cytryny. Mieszamy.
- Dosypujemy kurkumę. Mieszamy. Skręcamy palnik. Zostawiamy jeszcze chwilę pod przykryciem.
- Kiedy płatki wchłoną całą wodę, przekładamy owsiankę do miseczki i posypujemy posiekanymi migdałami.