Azjatyckie grzyby lecznicze fascynują mnie coraz bardziej. Te konkretnie zawierają cenne składniki mineralne, takie jak: wapń, magnez, miedź, żelazo, cynk i fosfor. Mają silne działanie przeciwutleniające, bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, przeciwmiażdżycowe.
Składniki na 2 porcje:
- 150 g makaronu ryżowego
- 150 g grzybów shimeji
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka pasty miso
- szczypiorek
Wykonanie:
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Odcinamy nasadę z grzybów, grzyby rozdzielamy.
- W międzyczasie rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek, lekko podsmażamy.
- Dorzucamy grzyby shimeji, smażymy aż zmiękną.
- W małej miseczce mieszamy sos sojowy, pastę miso, łyżkę wody. Wlewamy do grzybów.
- Mieszamy, przesmażamy całość, dodajemy makaron, mieszamy.
- Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.