Dzisiaj pierwszy śnieg za oknem. Dzieci się cieszą, kierowcy trochę mniej, szczególnie jeśli nie zdążyli jeszcze zmienić opon na zimowe… Ale i dla jednych, i dla drugich mam coś na poprawę nastroju – GOFRY DYNIOWE – bez glutenu i bez nabiału 🙂
Składniki na ok. 8 sztuk:
- 300 g zmiksowanej surowej dyni Hokkaido
- 200 g mieszanki dowolnych mąk (kasztanowa, kokosowa, ryżowa, kukurydziana)
- 250 g wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego
- 2 jajka od szczęśliwej kurki
- 2 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Nakładamy ciasto łyżką do rozgrzanej gofrownicy i smażymy na złoty kolor.
- Pyszne są zarówno same, jak i z dodatkiem konfitury. Smacznego!