Jak na razie to jedno z dwóch dań z brokułem w roli głównej, które smakuje moim dzieciom. A skoro małe smakoszki akceptują, to tym bardziej dorosłym będzie odpowiadać W każdym razie warto spróbować!
Najlepiej smakuje na ciepło, ale może stanowić również posiłek na wynos – do pracy, do szkoły czy na wycieczkę. Jako śniadanie lub danie obiadowe. Sama lub z dodatkiem sałatki czy zbóż.
Składniki na 1 patelnię o średnicy 24 cm:
- 1 surowy brokuł zmiksowany
- 1 mała cebula pokrojona
- 100 g zmiksowanego twardego, aromatycznego sera (np. pecorino, parmezan)
- 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
- pół łyżeczki suszonego lubczyku
- pół szklanki kukurydzy
- 4 jajka
- sól do smaku
Uwagi:
Jeszcze lepiej smakuje z dodatkiem pieczarek, cukinii i suszonych pomidorów, ale moje dziewczyny wolą bez. Eksperymentujcie zatem ze swoimi smakami.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Całość usmażyć na patelni pod przykryciem do ścięcia jajek.
Smacznego!