Frittata brokułowa

Jak na razie to jedno z dwóch dań z brokułem w roli głównej, które smakuje moim dzieciom. A skoro małe smakoszki akceptują, to tym bardziej dorosłym będzie odpowiadać 🙂 W każdym razie warto spróbować!

Najlepiej smakuje na ciepło, ale może stanowić również posiłek na wynos – do pracy, do szkoły czy na wycieczkę. Jako śniadanie lub danie obiadowe. Sama lub z dodatkiem sałatki czy zbóż.

Składniki na 1 patelnię o średnicy 24 cm:

  • 1 surowy brokuł zmiksowany
  • 1 mała cebula pokrojona
  • 100 g zmiksowanego twardego, aromatycznego sera (np. pecorino, parmezan)
  • 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • pół szklanki kukurydzy
  • 4 jajka
  • sól do smaku

 Uwagi:

Jeszcze lepiej smakuje z dodatkiem pieczarek, cukinii i suszonych pomidorów, ale moje dziewczyny wolą bez. Eksperymentujcie zatem ze swoimi smakami.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać.
  2. Całość usmażyć na patelni pod przykryciem do ścięcia jajek.

Smacznego!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*