Chciałabym powitać Was na moim blogu tradycyjnym chlebem na zakwasie. Po wielu eksperymentach z różnymi dodatkami i proporcjami składników, powstał przepis na chleb, który smakuje wszystkim w naszej rodzinie. Jest zatem dla nas chlebem doskonałym. Jak widać ‘na załączonym obrazku’, aż trudno się powstrzymać, kiedy tak kusząco pachnie tuż po upieczeniu 🙂 Dlatego za jednym razem pieczemy od razu dwa bochenki.
Składniki:
- 400 g zaczynu (zakwaszonego ciasta żytniego uzyskanego metodą 3-fazową)
- 300 g maki żytniej typ 720
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
- 280 g wody
- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
- 2 łyżki nasion lnu
- 1 łyżka babki płesznik
- 2 łyżki kminku
- 1 łyżka czarnuszki
- mak lub sezam do posypania
Wykonanie:
- Wyrabiamy wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Przekładamy ciasto do silikonowej formy. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką, posypujemy makiem lub sezamem.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ustawiamy piekarnik na 230 st. C. Funkcja: grzałka góra-dół z zatrzymaniem wody.
- Pieczemy 10 min. w temp. 230 st. C, następnie 15 min. w temp. 210 st. C. Obracamy chleb razem z formą i pieczemy ok. 5 min, po czym zdejmujemy foremkę i pieczemy jeszcze jakieś 5-10 min. aż do zarumienienia drugiej strony.
- Wyjmujemy chleb z piekarnika i jeszcze gorący smarujemy wodą.
- Kiedy dobrze ostygnie, można zjadać ze smakiem.