Nie jestem w stanie nawet określić od jak dawna towarzyszy nam ta sałatka. Za to jest tak prosta, smaczna i uniwersalna, że zapewne pokocha ją każdy, kto podobnie jak ja, lubi smaki kuchni włoskiej. Wystarczy do tego pieczywo i prosty posiłek gotowy. Ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do ciepłego dania – obok pieczonych lub gotowanych warzyw. Nie podaję proporcji składników – każdy wie, co mu najbardziej smakuje.
Składniki:
- sałata (roszponka, masłowa, lodowa, itd. lub mix sałat)
- rukola
- pomidory świeże
- pomidory suszone
- papryka czerwona
- seler naciowy
- oliwki
- cebula szalotka
- świeże listki bazylii
- świeże listki oregano (opcjonalnie)
- świeże listki tymianku (opcjonalnie)
+ ziarenka słonecznika surowe lub lekko uprażone na suchej patelni (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Umytą sałatę dzielimy na mniejsze części.
- Cebulę kroimy w piórka, oliwki w plasterki, pozostałe warzywa w kosteczkę.
- Całość delikatnie mieszamy, posypujemy ziarenkami słonecznika.
- Podajemy zaraz po przyrządzeniu.
Uwagi:
– Świeże zioła można zastąpić suszonymi.