Tegoroczne zbiory żurawiny już za nami. Tradycyjnie po pierwszych przymrozkach. Wszyscy na to czekaliśmy, bo zapasy konfitury z zeszłego roku już dawno „wyszły”. Dlatego tym razem trzeba było dokupić owoce na większą ilość słoiczków. Chętnie dosadziłabym jeszcze kilka krzewinek, ale nie ma już gdzie. Sami spróbujcie konfitury domowej roboty, a zobaczycie, że z roku na rok potrzeby będą rosły 🙂 Znakomicie smakuje chociażby z placuszkami bananowymi.
Składniki:
- 1 szklanka owoców żurawiny (200 g)
- 3 płaskie łyżki jasnego cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki wody
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
Wykonanie:
- Żurawinę delikatnie zmiksować tak, by zostały duże kawałki owoców.
- Dodać pozostałe składniki i gotować ok. 8-10 min, mieszając.
- Przełożyć do wyparzonych słoiczków i zapasteryzować.