Wystarczy chwila silnego stresu, by pozbyć się z organizmu dziennej dawki magnezu. Dlatego dobrze jest sięgać po naturalne źródła tego pierwiastka, by na bieżąco zaspokajać swoje zapotrzebowanie. Poniżej prosty przepis na smaczny koktajl bogaty nie tylko w magnez. Zawiera również: potas, wapń, miedź, mangan, żelazo, cynk, fosfor, witaminę C, E, K, witamy z grupy B (w tym kwas foliowy): B1, B2, B3, B5, B6, B9, kwasy omega-3, białko. I to wszystko w łatwo przyswajalnej postaci. Dacie się skusić na szklaneczkę przed snem?
Składniki na 2 porcje:
- 4 czubate łyżki (50 g) migdałów
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 2 płaskie łyżki świeżo mielonego lnu
- 1 duży dojrzały banan bio
- 1 szklanka wody kokosowej (ewentualnie zwykłej)
+ letnia woda do namaczania
Wykonanie:
- Migdały zalewamy niedużą ilością ciepłej wody na min. 2 godziny, a najlepiej na noc. Następnie obieramy ze skórki i płuczemy w czystej wodzie.
- Wiórki kokosowe i zmielony len zalewamy odrobiną letniej wody na kilka minut, by napęczniały. Woda ma je tylko lekko przykryć.
- Miksujemy dokładnie wszystkie składniki.