Lemoniada

Przy takiej pogodzie, mięta w ogrodzie już w pełni rozkwitu. Korzystamy zatem przyrządzając naszą domową lemoniadę. Schodzi tak szybko, że przygotowuję od razu dwa dzbanki 🙂

 
Składniki na 1 litr:

  • 1 gałązka świeżej mięty
  • 2 plasterki cytryny bio ze skórką
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu, ksylitolu, itp.)
  • woda

 
Wykonanie:

  1. Miętę i cytrynę wkładamy do dzbanka i zalewamy niedużą ilością gorącej wody (tak, żeby przykryła składniki). Zostawiamy na kilkanaście minut do naciągnięcia.
  2. Dopełniamy chłodną wodą do 1 litra.
  3. Słodzimy do smaku syropem klonowym.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*