W tym kompocie nie ma cukru. Słodki smak zawdzięcza suszonym owocom. Ja zazwyczaj dodaję morele i daktyle, ale warianty można tworzyć różne – zależnie od upodobań. Do tego wystarczy dodać sezonowe owoce – już bez gotowania i napój gotowy. Pyszny zarówno na ciepło, jak i schłodzony. Owoce z kompotu podjadamy jako deser. Smacznego!
Składniki:
- 6 suszonych daktyli
- 6 suszonych moreli
- 5 goździków
- ½ łyżeczki kardamonu
- 3 jabłka
- 1 łodyga rabarbaru (opcjonalnie)
- woda
Wykonanie:
- W niedużej ilości wody gotujemy suszone owoce z przyprawami do momentu, aż owoce zaczną się lekko rozpadać.
- Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka oraz pokrojony w cienkie plastry rabarbar, dopełniamy naczynie wodą do 2 litrów.
- Zagotowujemy całość, zdejmujemy z palnika i zostawiamy pod przykryciem na dłuższą chwilę. Chodzi o to, by jabłka zmiękły, ale nie rozpadły się.