Sezon na truskawki w pełni. Korzystajmy zatem, bo warto! Truskawki mają niski indeks glikemiczny, działają odkwaszająco, krwiotwórczo oraz wzmacniająco. Są cennym źródłem błonnika i flawonoidów. Niezwykle zasobne w witaminę C – zawierają jej więcej niż pomarańcze i inne owoce cytrusowe! Obecne są w nich także witaminy z grupy B oraz A, E i K1. Zawarte w nich minerały to, m. in. żelazo, wapń, fosfor, magnez, mangan, potas. Owoce te są ponadto żółciopędne oraz moczopędne. W truskawkach jest również obecny enzym bromelina, który rozkłada białko pokarmowe, jak również przyspiesza metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Smacznie, zdrowo, nietucząco – czego chcieć więcej? 🙂
Składniki:
- 5 łyżek migdałów
- 500 g truskawek
- 1 dojrzały banan
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 płaskie łyżki nasion lnu
+ listki melisy do przybrania
Wykonanie:
- Migdały zalewamy niedużą ilością letniej wody i zostawiamy do namoczenia na minimum 2 godziny (można na noc).
- Po upływie tego czasu obieramy ze skórki i płuczemy w czystej wodzie.
- Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy całość na gładkie smoothie (ok. 2 minuty).
- Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami melisy.