Kiedy przygotowujemy posiłki zgodnie z Pełnowartościową Nieprzetworzoną Dietą Roślinną (Whole Food Plant-Based Diet), bulion warzywny staje się nieodzowny. Koncentrat takiego bulionu łatwo przygotować w domu. Mamy wtedy pewność, że nie zawiera on tłuszczu dodanego, możemy również eksperymentować z poszczególnymi składnikami uzyskując smak, który w pełni nam odpowiada. Koncentrat przechowywany w lodówce w szczelnie zakręcanym słoiczku zachowa świeżość przez kilka miesięcy. Do przygotowania 500 ml płynnego bulionu potrzebujemy rozpuścić 1-2 łyżeczki koncentratu w 500 ml wody.
Składniki:
- 100 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100 g selera naciowego
- 100 g bulwy selera korzeniowego
- 250 g marchewki
- 100 g korzenia pietruszki
- 150 g cukinii (opcjonalnie)
- 50 g pieczarek
- 1 gałązka lubczyku świeżego lub 1 łyżka suszonego
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 listek szałwii (opcjonalnie)
- 120 g soli himalajskiej
- 50 g białego wytrawnego wina
- 100 g pomidorów
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
Wykonanie:
- Cebulę drobno kroimy. Pozostałe warzywa oprócz pomidorów oraz grzyby i zioła rozdrabniamy. Dolewamy wino i dusimy pod przykryciem kilka minut.
- Dodajemy sól i pomidory, dusimy do miękkości (ok. 30 min.).
- Na końcu dodajemy płatki drożdżowe, kurkumę i pieprz. Całość miksujemy na gładką pastę.
- Przekładamy koncentrat do słoiczka, szczelnie zakręcamy. Po całkowitym ostygnięciu wstawiamy do lodówki.