Ta przekąska naprawdę daje moc! Odżywia, syci i doskonale smakuje. Zawiera 2 składniki zaliczane do grupy „superfood”: siemię konopne i surowe ziarno kakaowca. Jak pisze David Wolfe w książce „Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości”: „Nasiona konopi to źródło kompletnego białka. Mają w swoim składzie ponad 20 pierwiastków śladowych. Posiadają niemal największe stężenie niezbędnych kwasów tłuszczowych spośród wszystkich znanych na ziemi nasion.” Surowe kakao z kolei, oprócz właściwości przeciwzapalnych i antyutleniających, poprawia też nastrój, zwiększa koncentrację, ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. W przepisie jest też kakao palone, które dodaję ze względu na smak, ale można je z powodzeniem zastąpić większą ilością kakao surowego.
Składniki:
- 200 g migdałów
- 200 g ziarenek słonecznika
- 180-200 g miękkich daktyli suszonych
- 2 łyżki białka konopnego (zmielonych nasion konopi)
- 4 łyżki kakao surowego
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 2-3 czubate łyżki masła orzechowego (60-90 g)
- 1 szkl. ekspandowanych ziaren amarantusa (ewentualnie gryki lub quinoa)
- 1 szczypta soli
+ ewentualnie odrobina wody do scalenia masy
Wykonanie:
- Mielimy wstępnie słonecznik i migdały.
- Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do momentu aż powstanie zwarta masa. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
- Z masy lepimy niewielkie kuleczki na 1-2 kęsy.
- Podajemy po schłodzeniu w lodówce.
Uwagi:
– Masę można oczywiście wyjadać z miseczki bez lepienia kulek 😉
– Podane proporcje to ilość ‘rodzinna’ 🙂