Dzień Dziecka to czas, gdy można, a nawet należy się trochę porozpieszczać 🙂 A jedną z największych przyjemności w życiu jest dobre jedzonko 😉
Przepis na to ciasto krąży w naszej rodzinie od lat. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie pozmieniała go na tyle, by było mniej tłusto i mniej słodko, za to jeszcze bardziej smakowicie i zdrowo. Orzechy włoskie mają naturę termiczną ogrzewającą, smak słodki i gorzki, wzmacniają Płuca oraz Yang i Esencję Nerek. Delektujmy się zatem..
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobno mielonej
- 100 g masła
- 1 jajko od szczęśliwej kurki
- 10 g drożdży
- 1 czubata łyżka cukru trzcinowego
Składniki na masę orzechową:
- 6 jajek
- 110 g cukru trzcinowego
- 250 g mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobno mielonej
Wykonanie:
- Dokładnie zagniatamy składniki na ciasto. Odstawiamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dosypujemy cukier, mieszamy. Dodajemy żółtka, mieszamy. Na końcu dodajemy mielone orzechy wymieszane z mąką. Delikatnie mieszamy.
- Połowę ciasta rozwałkowujemy i układamy na spodzie formy do pieczenia.
- Na rozwałkowane ciasto wylewamy masę orzechową.
- Pozostałą część ciasta układamy na wierzchu krusząc w palcach.
- Pieczemy ok. 45 minut w 160 st. Funkcja piekarnika: termoobieg.