Orzeźwiający letni deser z sezonowymi owocami. Pyszny na ciepło, znakomity po schłodzeniu, na zimno. Prosty i szybki w przygotowaniu. A do tego wygląda i smakuje obłędnie… Nie tylko dzieci będą zachwycone 😉
Składniki na 4 małe kokilki:
- 75 g suchej kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki wody
- 2 pełne łyżki wiórków kokosowych
- 30 g ksylitolu
- ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny bio
- 50-75 g czarnych porzeczek
+ do dekoracji: owoce, wiórki kokosowe, świeże listki melisy
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
- Dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem owoców. Gotujemy pod przykryciem, na małej mocy palnika, do momentu, aż kasza zmięknie (ok. 15 minut). Skręcamy palnik.
- Miksujemy kaszę na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy owoce (nie muszą być starannie rozdrobnione).
- Przekładamy do kokilek, dekorujemy owocami, wiórkami kokosowymi i listkami melisy.
- Podajemy od razu (na ciepło) lub po schłodzeniu w lodówce.
Uwagi:
Można użyć dowolnych owoców sezonowych, takich jak: truskawki, poziomki, borówki, maliny, jeżyny.