Plasterki batata i ziemniaków zapiekane z makiem

Kiedy już wszystkie plasterki ziemniaków zostały starannie poukładane na blaszce i doprawione, jakaś mała rączka zaczęła po nich wędrować… „Bianeczko, nie ruszaj…” „Ale mój paluszek chce skakać po tym!” I jak w takiej sytuacji mu na to nie pozwolić?… 😉 

 
Składniki na 1 blachę:

  • ½ -1 batat
  • 2-4 ziemniaki
  • sól
  • papryka słodka mielona
  • papryka słodka wędzona
  • kminek mielony
  • mak

 
Wykonanie:

  1. Bataty obieramy ze skórki. Ziemniaki również, jeżeli nie są bio.
  2. Kroimy warzywa na ok. 3 mm plasterki, które następnie układamy ciasno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Posypujemy przygotowane plasterki przyprawami i makiem.
  4. Wstawiamy blachę do nagrzanego do 200˚C piekarnika na ok. 30 minut. Funkcja: grzałka góra-dół.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*