Kiedy już wszystkie plasterki ziemniaków zostały starannie poukładane na blaszce i doprawione, jakaś mała rączka zaczęła po nich wędrować… „Bianeczko, nie ruszaj…” „Ale mój paluszek chce skakać po tym!” I jak w takiej sytuacji mu na to nie pozwolić?… 😉
Składniki na 1 blachę:
- ½ -1 batat
- 2-4 ziemniaki
- sól
- papryka słodka mielona
- papryka słodka wędzona
- kminek mielony
- mak
Wykonanie:
- Bataty obieramy ze skórki. Ziemniaki również, jeżeli nie są bio.
- Kroimy warzywa na ok. 3 mm plasterki, które następnie układamy ciasno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posypujemy przygotowane plasterki przyprawami i makiem.
- Wstawiamy blachę do nagrzanego do 200˚C piekarnika na ok. 30 minut. Funkcja: grzałka góra-dół.