Tym daniem naje się spokojnie cała rodzinka. Makaron z sosem można podawać w wersji tuż po ugotowaniu lub zapiec w piekarniku do uzyskania chrupiącej wierzchniej warstwy. Ta druga opcja sprawdzi się szczególnie, kiedy będziemy chcieli makaron podgrzać. O ile coś do podgrzania jeszcze zostanie 🙂
Składniki:
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- 1 paczka makaronu pełnoziarnistego
- 1 brokuł
- 1,5-2 szklanki bulionu warzywnego (przepis na koncentrat bulionu tutaj)
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- 1 marchew średniej wielkości
- 1 mały plasterek selera
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
- 2 szczypty białego pieprzu mielonego (opcjonalnie)
- sól do smaku
+ posypka z migdałów (przepis tutaj)
+ świeże listki bazylii
Wykonanie:
- Orzechy moczymy min. 2 godziny (a najlepiej na noc) w małej ilości wody. Po upływie tego czasu wodę odlewamy.
- Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze aż zmięknie. Powinien być jasnozielony i lekko chrupiący.
- Ziemniaki, marchew, seler i czosnek kroimy na drobne kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości.
- Do warzyw ugotowanych w bulionie dodajemy nerkowce i przyprawy. Całość miksujemy na gładki krem. Mieszamy z makaronem.
- Makaron z sosem nakładamy na talerze, obok kładziemy różyczki brokułu. Całość posypujemy posypką z migdałów i dekorujemy listkami bazylii.