Rozpoczyna się sezon na kukurydzę w kolbach. Czas podzielić się zatem przepisem, który jest już klasyką w mojej kuchni i smakuje wszystkim bez wyjątku (co przy dwójce małych dzieci nie jest takie oczywiste).
Składniki na ciasto:
- 1 litr wody
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki z brązowego ryżu
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
- 2 łyżki świeżo mielonego lnu
Składniki na farsz:
- 1 kolba kukurydzy
- 1 duży brokuł
- 1 łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia
- 1 łyżeczka curry w proszku
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
+ natka pietruszki
Wykonanie:
- Miksujemy wszystkie składniki na ciasto. Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej, beztłuszczowej patelni.
- Kukurydzę i brokuł gotujemy na parze do miękkości.
- Brokuł ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy wyłuskane ziarenka kukurydzy oraz pozostałe składniki. Mieszamy.
- Farsz zawijamy w naleśniki, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.