Fusilli z tofu i oliwkami w pomidorach

To danie smakiem przypomina spaghetti bolognese i z pewnością zadowoli miłośników kuchni włoskiej. U mnie dodatkowo z oliwkami. Kształt makaronu dobrany tak, by był łatwiejszy do konsumpcji dla małych smakoszy. W każdym razie zjadają go z nieukrywanym apetytem 🙂

 
Składniki na wkład z tofu:

  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 1 kostka tofu wędzonego
  • 1 płaska łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 czubate łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżki sosu sojowego

 
Składniki na sos:

  • ½ szklanki bulionu warzywnego (przepis na koncentrat bulionu tutaj)
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchew
  • 500 g passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • zielone oliwki

+ 400 g fusilli pełnoziarnistego
+ świeże listki bazylii

 
Wykonanie:

  1. Tofu rozdrabniamy palcami, mieszamy dokładnie z przyprawami i smażymy na suchej, beztłuszczowej patelni do zarumienienia.
  2. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kosteczkę, a seler i marchew w plasterki lub półplasterki.
  3. Pokrojone warzywa zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości.
  4. Do warzyw dodajemy passatę pomidorową i oliwki. Podgrzewamy całość.
  5. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
  6. Makaron łączymy z sosem i przyrumienionym tofu.
  7. Podajemy ze świeżymi listkami bazylii.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*