To danie smakiem przypomina spaghetti bolognese i z pewnością zadowoli miłośników kuchni włoskiej. U mnie dodatkowo z oliwkami. Kształt makaronu dobrany tak, by był łatwiejszy do konsumpcji dla małych smakoszy. W każdym razie zjadają go z nieukrywanym apetytem 🙂
Składniki na wkład z tofu:
- 1 kostka tofu naturalnego
- 1 kostka tofu wędzonego
- 1 płaska łyżeczka czosnku w proszku
- 2 czubate łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2 łyżki sosu sojowego
Składniki na sos:
- ½ szklanki bulionu warzywnego (przepis na koncentrat bulionu tutaj)
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża marchew
- 500 g passaty pomidorowej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- zielone oliwki
+ 400 g fusilli pełnoziarnistego
+ świeże listki bazylii
Wykonanie:
- Tofu rozdrabniamy palcami, mieszamy dokładnie z przyprawami i smażymy na suchej, beztłuszczowej patelni do zarumienienia.
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kosteczkę, a seler i marchew w plasterki lub półplasterki.
- Pokrojone warzywa zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości.
- Do warzyw dodajemy passatę pomidorową i oliwki. Podgrzewamy całość.
- Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
- Makaron łączymy z sosem i przyrumienionym tofu.
- Podajemy ze świeżymi listkami bazylii.