Fasolka szparagowa z orzechami

To mój ulubiony sposób na fasolkę w roli dania głównego. Dodatek orzechów nie tylko dodatkowo syci i wzbogaca potrawę w dodatkowe substancje odżywcze, ale zamienia ją też w nie takie całkiem zwyczajne danie. W końcu chodzi o to, żeby się dopieszczać odżywczo i smakowo 🙂 Łyżka zmielonego lnu na porcję zapewnia idealną dzienną dawkę kwasów omega-3. Jeżeli macie mały, podręczny młynek, w którym można zmielić orzechy i siemię lniane, to przygotowanie tej potrawy będzie naprawdę szybkie.

 
Składniki na 1 porcję:

  • świeża fasolka szparagowa
  • kilka łyżek bulionu warzywnego (przepis na koncentrat bulionu tutaj)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • garść mielonych orzechów włoskich lub pekan
  • 1 łyżka świeżo mielonego lnu
  • natka pietruszki

 
Wykonanie:

  1. Fasolkę gotujemy na parze do miękkości. Przekładamy na talerz.
  2. Czosnek drobno siekamy i dusimy w bulionie warzywnym ok. 1-2 minuty. Układamy na fasolce.
  3. Skrapiamy całość sokiem z cytryny.
  4. Posypujemy mielonymi orzechami i mielonym lnem.
  5. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki (ja lubię duuużo).

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*