Fasolka po bretońsku

Pomimo tego, że w dzieciństwie byłam tzw. niejadkiem, to danie zawsze mi smakowało. Musiałam tylko wcześniej starannie powybierać  wszelkie pływające w nim kawałki mięsa. Dzisiaj przyrządzam fasolkę po swojemu – w wersji vege z dodatkowymi warzywami. Zapewniam, że jest naprawdę przepyszna! 🙂 

 
Składniki:

  • 350 g białej fasoli (suchej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki bulionu warzywnego (przepis na koncentrat bulionu tutaj)
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2-3 małe marchewki
  • 500-600 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól himalajska do smaku

 
Wykonanie:

  1. Fasolę moczymy min. 12 godzin (ja moczę dwie doby). Po upływie tego czasu fasolę płuczemy i zagotowujemy w świeżej wodzie. Wodę odlewamy, nalewamy świeżą i ponownie zagotowujemy. Kolejny raz odlewamy wodę, nalewamy świeżą i gotujemy fasolę do miękkości (ok. 2 godziny).
  2. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy kilka minut.
  3. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i seler naciowy. Dusimy pod przykryciem kolejnych kilka minut.
  4. Dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę, przecier pomidorowy oraz pozostałe przyprawy prócz soli i sosu sojowego. Dusimy 10-15 minut.
  5. Na końcu doprawiamy sosem sojowym i solą.

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*