Wiosna to czas intensywnego krążenia energii i symbolicznego budzenia się do życia. Chce nam się zmian, świeżości i lekkości.
Jednocześnie czujemy się ociężali po długich jesienno-zimowych miesiącach, kiedy to mieliśmy mniej ruchu na powietrzu, mniej słońca, za to więcej ciężkich posiłków i podjadania, co przekłada się często na więcej nadprogramowych kilogramów i ogólne zmęczenie.
Wiosna to w Medycynie Chińskiej Element Drzewa, czas maksimum energetycznego Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego, a tym samym idealny czas na oczyszczanie organizmu, zwłaszcza dzięki włączeniu Zielonej Żywności (Chlorella i sok z Młodego Jęczmienia), gdyż kolor zielony przyporządkowany jest właśnie do Elementu Drzewa i będzie wspierał pracę tych narządów. Wątroba i Pęcherzyk Żółciowy odpowiadają między innymi za swobodny przepływ Qi i Krwi w naszym organizmie, a wszelkie zastoje prowadzą do wielorakich problemów natury fizycznej i emocjonalnej. Spożywajmy zatem zielonki, przejdźmy do tego na lżejszą dietę, włączmy więcej ruchu na świeżym powietrzu, wysypiajmy się, a poczujemy przypływ energii po zimie i odczucie lekkości w ciele.
Po zimie obciążona jest zwłaszcza wątroba i ogólnie układ trawienny, w którym gromadzą się toksyny, dlatego należałoby poddać się kuracji oczyszczającej profilaktycznie, zanim jeszcze zaczniemy odczuwać, że coś jest nie w porządku. A jakie mogą być symptomy zaburzenia równowagi? Najczęściej bardziej niż wcześniej boli nas głowa, nasza skóra nie wygląda najlepiej, dokucza zmęczenie i rozdrażnienie, cierpimy na zgagę i czujemy, że nasze trawienie nie działa zbyt dobrze.
Jeśli dotychczas jeszcze nie jedliście Zielonej Żywności, musicie wiedzieć, że pierwotny detoks może zająć kilka dni, ale też tygodni. Wszystko zawsze zależy od stanu organizmu przed rozpoczęciem detoksykacji. Każde ciało jest inne, dlatego też inaczej reaguje na próbę jego oczyszczenia. Konsumenci, którzy długotrwale spożywają Zieloną Żywność, często odbywają kurację na wiosnę, stosując zwiększone dawki Zielonej Żywności, aby po zimie ciało szybciej się oczyściło.
U mnie tak właśnie się dzieje. Piję aktualnie więcej Soku z Zielonego Jęczmienia i zjadam więcej groszków chlorelli, bo czuję taką potrzebę, mój organizm wręcz się tego domaga.
Najlepiej jest potem spożywać Jęczmień i Chlorellę przez cały rok, przeprowadzając codziennie łagodną detoksykację ciała.
A o tym, w jaki sposób w oczyszczaniu organizmu mogą pomóc Chlorella i Jęczmień:
Chlorella
Słodkowodna alga chlorella zawiera więcej chlorofilu niż jakakolwiek roślina na kuli ziemskiej. Chlorella jest w stanie związać ze sobą metale ciężkie, substancje rezydualne (resztkowe) pestycydów i inne szkodliwe substancje, a następnie usunąć je z ciała. W odprowadzaniu substancji obciążających uczestniczy błonnik i bardzo ciekawa sporopolenina, zawarta w ścianie komórkowej chlorelli.
Na przykład dioksyny są wysoce toksycznymi substancjami, które także w stosunkowo niewielkich dawkach mogą powodować problemy z płodnością, nieprawidłowy rozwój płodu, ale też uszkodzenie układu odpornościowego lub raka. Niestety, chodzi o występujące powszechnie produkty uboczne procesów chemicznych i produkcyjnych. Jednocześnie chlorella zawiera pożyteczne witaminy i minerały, na przykład magnez, wapń lub cynk, których ciało potrzebuje do tego, by prawidłowo funkcjonować.
Sok z Jęczmienia
Jęczmień pomaga wydalić z ciała obciążające substancje, jakimi są pozostałości insektycydów, dodatków chemicznych do żywności lub niebezpiecznych pestycydów. Znaczący wpływ mają enzymy, które występują w Soku z Młodego Jęczmieniu w dużej ilości i tak samo, jak w przypadku chlorelli, ważną rolę w detoksykacji odgrywa tutaj chlorofil.
Jęczmień potrafi poza tym pomóc w detoksykacji często bardzo obciążonej wątroby. Właśnie w wątrobie przebiega wiele procesów metabolicznych, w tym metabolizm tłuszczów lub aminokwasów. Oprócz tego w wątrobie dochodzi do rozbijania hydrofobowych obcych cząsteczek, których organizm sam nie może wydalić. Mówiąc w sposób uproszczony, właśnie tutaj następuje ich przetworzenie, związanie z substancjami hydrofilnymi, a potem wydalenie do żółci lub krwi i usunięcie przez nerki.
Dlaczego tak ważne jest oczyszczenie właśnie wątroby? Wyobraźmy sobie, że wątroba funkcjonuje podobnie jak filtr oleju w silniku samochodu. Jeśli nie oczyszcza się filtru, nie jest w stanie pełnić swojej funkcji, czyli filtrować, zaczyna powodować w naszym samochodzie problemy. Z wątrobą jest pod tym względem bardzo podobnie. Jeśli jej nie oczyszczamy, zamiast filtrować, przepuszcza do ciała szkodliwe substancje, które mogą wywoływać najróżniejsze dolegliwości zdrowotne. Właśnie Sok z Liści Młodego Jęczmienia wspiera codzienną eliminację odpadów, a tym samym także prawidłowe funkcjonowanie wątroby.
O tym, jak wybrać czystą Chlorellę i Jęczmień najwyższej jakości w artykule Zielona Żywność Funkcjonalna.